Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Το 2007 ο Σύλλογος Ατσικιωτών Λήμνου βράβευσε τους παλαίμαχους αγωνιστές Νίκο Αρχοντίδη, Αντιστράτηγο εν αποστρατεία και Χαράλαμπο Μανωλούκο, συνδικαλιστή. Η τελετή βράβευσης και τιμητικής απόδοσης πλακετών έγινε στα πλαίσια κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου, για το 2007, στο κέντρο "ΚΑΚΙΑΣ" της Χασιάς.

Από αριστερά. Βασίλης Λούγκλος (αντιπρόεδρος του Συλλόγου), Χαράλαμπος Μανωλούκος, Σταύρος Τραγάρας (Πρόεδρος του Συλλόγου), Νίκος Αρχοντίδης (ο αποχωρών Γενικός Γραμματέας), Νίκος Βλαχόπουλος (Μέλος).



ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΔΗ

Πλακέτα προς τιμήν Νίκου Αρχοντίδη

Εκδήλωση προς τιμήν του Στρατηγού Νίκου Αρχοντίδη, από το Σύλλογο Ατσικιωτών, στις 4 Μαρτίου 2007. Ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου, Σταύρου Τραγάρα.

O Νικόλαος Αρχοντίδης γεννήθηκε στην Ατσική της Λήμνου το 1933. Γονείς του ήταν ο Γαρύφαλλος Αρχοντίδης και η Ελπινίκη το γένος Τροχαλή. Τελείωσε το Δημοτικό της Ατσικής και το εξατάξιο Γυμνάσιο της Μύρινας. Το 1952 εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και το 1955 αποφοίτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού πεζικού. Αποτάχθηκε από το Στρατό αμέσως μετά την επιβολή της δικτατορίας το 1967 λόγω των δημοκρατικών του φρονημάτων. Τότε ήταν λοχαγός. Υπέστη διώξεις και σύρθηκε σε στρατοδικεία. Για να επιβιώσει έκανε διάφορες δουλειές. Επανήλθε στις τάξεις του στρατού το 1974 με το βαθμό του ταγματάρχη. Αποστρατεύθηκε το 1989 με το βαθμό του υποστρατήγου. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις 1989 – 1990. Επανήλθε στο στράτευμα το 1994 ως υποστράτηγος. Αποστρατεύθηκε το 1996 ως αντιστράτηγος. Ήταν νομαρχιακός σύμβουλος για το νομό Λέσβου το 2000.
Έχει δυο παιδιά από το γάμο του με την Άννα Αρχοντίδη το γένος Παπαδοπούλου, η οποία όπως θυμόμαστε πέθανε πολύ νέα, το Γαρύφαλλο, πτυχιούχο κοινωνιολόγο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και την Τριανταφυλλιά πτυχιούχο οικονομολόγο του Πανεπιστημίου Σταμφρορσάιντ Αγγλίας. Ήταν ο πρωταγωνιστής της αναβίωσης του Συλλόγου Ατσικιωτών το 1999, ο οποίος είχε διαλυθεί για 6 χρόνια. Συμμετέχει στα κοινά της Λήμνου ανελλιπώς με ποικίλες κοινωνικές παρεμβάσεις. Τώρα έχει βρει την ευτυχία του σε ένα ήσυχο όμορφο λιμάνι, που είναι η γυναίκα του, η γλυκύτατη Άννα Πάρχιν.
Ο Νίκος Αρχοντίδης είναι ένας φλογερός πατριώτης. Ακάματος αγωνιστής. Δημοκράτης στην πράξη. Είπε το μεγάλο όχι σε εποχές δύσκολες ενώ θα μπορούσε να συνεχίσει την καριέρα του, απλώς σιωπώντας. Ο Νίκος Αρχοντίδης είναι ένας ποιητικός οραματιστής. Όλοι οι συνεργάτες του στο Σύλλογο θυμόμαστε τις τολμηρές ιδέες του και τα πολύ αισιόδοξα, θα έλεγα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, για τα δεδομένα της Λήμνου. Είναι ένας Στρατηγός με καρδιά μικρού παιδιού. Ένας καλοκάγαθος άνθρωπος, που όλοι τον φωνάζουν με το μικρό του όνομα αν και στρατηγός. Λατρεύει τη Λήμνο και τους Λημνιούς και διατηρεί τους παλιούς τρόπους τους.
Στρατηγέ, η Λήμνος δεν χρειάζεται να ψάχνει για ήρωες. Έχει ήρωες. Και ένας από αυτούς είσαι εσύ.
Είμαι πολύ περήφανος και ευτυχής που σε γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί σου.
Σε ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες.





















ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΑΝΩΛΟΥΚΟΥ


Πλακέτα προς τιμήν Χαράλαμπου Μανωλούκου


Εκδήλωση προς τιμήν του Χαράλαμπου Μανωλούκου, από το Σύλλογο Ατσικιωτών, στις 4 Μαρτίου 2007. Ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου, Σταύρου Τραγάρα.

Ο Χαράλαμπος Μανωλούκος γεννήθηκε στο Βάρος Λήμνου, το 1929. Ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας του Ευάγγελου και της Ανδρονίκης Μανωλούκου. Όταν ήταν 3 μηνών πέθανε η μητέρα του. Δόθηκε για υιοθεσία στην οικογένεια Ιωάννη Κομνηνού από την Ατσική. Όταν ο μικρός Μπάμπης ήταν 5 χρόνων πέθανε και ο Ιωάννης Κομνηνός. Η υιοθεσία δεν πραγματοποιήθηκε. Την ύπαρξη της πραγματικής του οικογένειας την πληροφορήθηκε όταν ήταν 12 χρόνων. Άπό 17 χρόνων παιδί αναζήτησε την τύχη του μακριά από τη Λήμνο. Εισήχθη στην τεχνική σχολή του Ναυστάθμου Σαλαμίνας του πολεμικού ναυτικού, όπου τελείωσε τεχνικός – τορναδόρος και μηχανικός. Υπηρέτησε στο πολεμικό ναυτικό. Εργάσθηκε στο ναύσταθμο Σαλαμίνας για 35 χρόνια. Συνταξιοδοτήθηκε το 1981. Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία Γρηγόρα από την Άνδρο και έχει δύο παιδιά την Ανδρονίκη και το Στέλιο.
Ο Χαράλαμπος Μανωλούκος διετέλεσε:
Πρόεδρος επαγγελματικού συμβουλίου ναυστάθμου Σαλαμίνος. Μέλη 2000.
Πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας εργατών μετάλλου. Μέλη 60.000 από όλη την Ελλάδα με έδρα τον Πειραιά.
Μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ.
Μέλος διοίκησης οργανισμού εργατικής κατοικίας.
Μέλος διοικητικού συμβουλίου επικουρικού ταμείου εργατοϋπαλλήλων μετάλλου.
Πρόεδρος και γενικός γραμματέας συλλόγου Ατσικιωτών. Συμμετείχε σε σεμινάρια συνδικαλιστικού περιεχομένου στην Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία και Βρυξέλλες για θέματα ΕΟΚ.
Ο Χαράλαμπος Μανωλούκος από τη γέννησή του σημαδεύτηκε από τη μοίρα. Ήταν δυο φορές ορφανός σε χρόνια απόλυτης ανέχειας και δυστυχίας. Ένα φτωχό ορφανό παιδί, με πρόβλημα ταυτότητας, που έπιασε τη ζωή με τα δυνατά Λημνιά μπράτσα του και τη δάμασε με τη φλόγα του, όπως δάμαζε τα σίδερα στο ναύσταθμο.
Ο Μπάμπης. Με την ανυπόκριτη βαθιά του φωνή και το ευθύ ιπποτικό του βλέμμα, με το μόνιμο υπομειδίαμά του, με την ανεπίληπτη και ανεπανάληπτη παρουσία του.
Τα δύσκολα παιδικά του χρόνια δεν του έσβησαν την αισιοδοξία αλλά την ενδυνάμωσαν. Αυτό φαίνεται και από το τραγούδι του. Για όσους δεν γνωρίζουν ο Μπάμπης είναι καλλίφωνος τραγουδιστής μέχρι σήμερα και ανυπέρβλητος χορευτής.
Ιδεολόγος και κοινωνιστής, αγωνιστής και ανιδιοτελής, εργάτης του κοινωνικού συνόλου, τζέντλεμαν και ευγενής, ένας λαϊκός ευπατρίδης, που εμπνέει το σεβασμό και την αποδοχή στον περίγυρό του. Έτσι εξηγείται ότι ηγήθηκε σωματείων με χιλιάδες μέλη επί σειράν ετών.
Συνεργάσιμος και συνετός, με προσοχή και στην τελευταία λεπτομέρεια. Με μια αιχμηρή και συνάμα τρυφερή ματιά, για όλα τα πράγματα και τα θαύματα της ζωής.
Είχα την τύχη και θα έλεγα το προνόμιο να συνεργασθώ επί πολλά χρόνια μαζί του και εκτίμησα τις πολλές αρετές του. Το μεγαλύτερο όμως θέλγητρό του είναι το ότι περιφρονεί αυτές τις αρετές του.
Αγαπητέ Μπάμπη, η Ατσική και η Λήμνος σε ευχαριστούν για τους αγώνες σου και την προσφορά σου.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου