Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΠΗΣ ΠΙΤΑΣ

2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας για το 2007



















































2006 2006 2006 2006 2006 2006 2006 2006
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας για το 2006
















































2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας για το 2005


Στις 6 Φεβρουαρίου 2005 έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου στο ξενοδοχείο της Ομόνοιας "LA MIRAGE". Παράλληλα έγιναν και οι αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέου Δοιηκητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. Επανήλθαν οι τρεις σύμβουλοι που δεν είχαν θέσει υποψηφιότητα προ διετίας, δηλαδή οι: Σταύρος Τραγάρας, Χαράλαμπος Μανωλούκος και Κώστας Γιαννέρης, ενώ μπήκε στο Συμβούλιο για πρώτη φορά και ο Στρατηγός Νίκος Αρχοντίδης.

Από αριστερά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Τσουβελεκάκης, η γενική γραμματέας Δέσποινα Βασιλάρα, η ταμίας ελένη Μισετζή και το μέλος Γιώργος Κυράνης

Δέσποινα Βασιλάρα, Γιώργος Κυράνης, Δημήτρης Τσουβελεκάκης, Ελένη Μισετζή

Δημήτρης Τσουβελεκάκης, Δέσποινα Βασιλάρα, Ελένη Μισετζή

Ελένη Τσουβελεκάκη, χήρα Αιμίλιου, Αντώνης Τσουβελεκάκης, Χαράλαμπος Μανωλούκος, Βασίλης Λούγκλος


Η κυρία Τσουβελεκάκη του Αντώνη, η Μαρία Παντελαρούδη, η Κατερίνα Αμάραντου - Χλαπάτσου


Ο Γιώργος Βαταλίδης με τη γυναίκα του


Μπάμπης Μανωλούκος, Βασίλης Λούγκλος, Νίκος Βλαχόπουλος, Νίκος Αρχοντίδης


Τα παιδιά του Βάγιου Βασιλάρα


Κώστας Γιαννέρης, Μαρία Λούγκλου, Όλγα Γιαννέρη, Ευτυχία Κτιστάκη - Τραγάρα

Μαρία Βαγιάκου και η οικογένεια Δημήτρη Γιαννά


Κώστας Μισετζής, Μαίρη Μισετζή, Άκης Κυράνης


Κώστας Μισετζής, Γιώργος Κυράνης, Μαίρη Μισετζή - Κυράνη



















2003 2003 2003 2003 2003 2003 2003 2003

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας για το 2003

Τεράστια επιτυχία είχε η εκδήλωση της κοπής της πίτας του Συλλόγου

Κοσμοσυρροή άνευ προηγουμένου στην εκδήλωση της κοπής της πίτας του Συλλόγου μας, στις 26 Ιανουαρίου στην ταβέρνα «ΚΑΚΙΑΣ» της Χασιάς. Το περιβάλλον ειδυλλιακό, το κρύο τσουχτερό και ένα τζάκι ωραιότατο. Κόσμος ωραίος, καλοντυμένος, Λημνιός κόσμος, Ατσικιώτες, Καρπασινοί, Προπουλιανοί, Σβερδιανοί, από την Πλάκα, από την Παναγιά, από τα Λύχνα, από τη Μύρινα, ο Σύλλογος Ατσικιωτών ξεπέρασε τα όρια του Δήμου μας και φαίνεται να εκπροσωπεί πλέον τη Λήμνο ολόκληρη. Και μαζί οι φίλοι και συγγενείς από όλη σχεδόν την Ελλάδα. «Φίσκαρε» ο «ΚΑΚΙΑΣ» δεν είχαμε πού να τους βάλουμε. Χάρηκαν οι συμπατριώτες, κουβέντιασαν, θυμήθηκαν τα παλιά. Συγκίνηση από το προσκλητήριο νεκρών από τον Μπάμπη Μανωλούκο και ενός λεπτού σιγή. Σύντομος οικονομικός απολογισμός από τον Δημήτρη Τσουβελεκάκη. Άφθονοι οι μεζέδες του «ΚΑΚΙΑ». Λουκάνικα, τυρί, σαλάτες, πατάτες, αναψυκτικά, κρασί χύμα, μπριζόλες. Η πίτα – κέικ φρεσκότατη και νοστιμότατη από τον «Στεργίου». Το νόμισμα μια χρυσή λίρα Αγγλίας, προσφορά του προέδρου Σταύρου Τραγάρα, την κέρδισε η Ολυμπία Βασιλικού. Το συγκρότημα του Χρήστου Καφαλτή με τον ίδιο στο ακορντεόν και το Γιάννη Κεχαγιά στη Λημνιακή λύρα, έφερε τον κόσμο σε μεγάλο κέφι. Χόρεψαν ασταμάτητα πολλοί συμπατριώτες, αλλά και τραγούδησαν με επιτυχία οι Βασίλης Μπουδρός και Στέλιος Ντινενής. Γαλαντόμοι οι συμμετέχοντες άνοιξαν τα πορτοφόλια τους και τα έξοδα της εκδήλωσης βγήκαν και με το παραπάνω. Τους ευχαριστούμε θερμά. Προηγουμένως η ομιλία – χαιρετισμός του Σταύρου Τραγάρα ράγισε καρδιές και η εκδήλωση έλαβε το κλίμα μυσταγωγίας. Μακάρι και οι επόμενες εκδηλώσεις του Συλλόγου, τώρα με τη νέα διοίκηση να έχουν τέτοια επιτυχία.


Χαιρετισμός – ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Σταύρου Τραγάρα κατά την κοπή της πίτας

Αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπημένα αδέλφια
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην σημερινή μας εκδήλωση. Σας εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία. Σας ευχαριστώ θερμά, εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου, γι’ αυτή τη μεγαλειώδη ανταπόκριση στο κάλεσμά μας. Ευχαριστώ και τους Λημνιούς, αλλά και τους μη Λημνιούς, που είναι φίλοι μας και μας τιμούν με την παρουσία τους. Σας ευχαριστώ όλους μαζί και ένα ένα ξεχωριστά.
Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω το Χρήστο Καφαλτή και το Γιάννη Κεχαγιά, που κάθε χρόνο, ανιδιοτελώς, συνοδεύουν μουσικά τις εκδηλώσεις μας. Τιμούν τη σημερινή μας εκδήλωση ο Πρόεδρος των Πλακιωτών Αθήνας δικηγόρος Παντελής Χατζηχαραλάμπους, ο Πρόεδρος Λυχνιωτών Αθήνας φίλος του Συλλόγου μας Τάσος Παλαμηδάς.
Αγαπητοί συμπατριώτες
Σε μια τυπική εκλογοαπολογιστική ομιλία, συνήθως απαριθμούνται τα πεπραγμένα. Δεν σκοπεύω να σας κουράσω, αφού μάλιστα μετά από τέσσερα χρόνια το τιμόνι του Συλλόγου δεν θα συνεχίσω άλλο, αλλά ίσως πρέπει να λεχθούν μερικά πράγματα. Ο σύλλογός μας όπως και σεις βλέπετε είναι ένας από τους πιο δυνατούς συλλόγους της Λήμνου, για να μην πω ο πιο δυνατός. Αυτό βέβαια δεν έγινε αυτόματα. Έγινε σιγά σιγά με πολλή και συστηματική εργασία. Αν θυμάστε, ο σύλλογος είχε διαλυθεί τελείως για πάνω από 6 χρόνια, με ευθύνη όλων μας. Καθοριστικό ρόλο στην επανίδρυση του συλλόγου είχε ο στρατηγός, ο συγχωριανός μας στρατηγός Νίκος Αρχοντίδης, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει πυρήνα για την επανασύστασή του, που απετελείτο από εμένα, τον Μανωλούκο και τον Γιαννέρη. Επίσης θέλω να εξάρω την τεράστια βοήθεια που προσέφερε μετά την επανασύσταση του συλλόγου, ηθική, συμβουλευτική, υλική. Χειροκροτήστε το στρατηγό Νίκο Αρχοντίδη και αναλογιστείτε αν η Ατσική και η Λήμνος του έχει πει το «ευχαριστώ» που του χρωστά, αν και ο ίδιος δεν νοιάζεται για τέτοια πράγματα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του συλλόγου από την ίδρυσή του και ιδιαιτέρως τα μέλη των δύο διοικητικών συμβουλίων των οποίων ήμουν πρόεδρος και ονομαστικά, τον Στέλιο Ντινενή που συμμετείχε στο προηγούμενο συμβούλιο, και τους συνεργάτες μου του τωρινού, τον Μπάμπη τον Μανωλούκο, τον Απόστολο Οικονόμου, τον Δημήτρη Τσουβελεκάκη, τον Κώστα Γιαννέρη, τον Γιάννη Μπεκρή, τη Δέσποινα Βασιλάρα και την Γεωργία Δεληγιάννη.
Ο σύλλογός μας λοιπόν κατάφερε να κάνει τις πιο μεγάλες και ωραίες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, είτε είναι κοπή πίτας είτε είναι χοροεσπερίδες.
Ο σύλλογός μας συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις της ομοσπονδίας Λημνιακών συλλόγων, σε όλες τις εκδηλώσεις που οργανώνει το υπουργείο Αιγαίου, η νομαρχία Λέσβου και το επαρχείο Λήμνου.
Ο σύλλογός μας συμμετείχε στο Συνέδριο του αποδήμου ελληνισμού και είχε και παρεμβάσεις με τον γραμματέα Μπάμπη Μανωλούκο.
Ο σύλλογός μας πραγματοποίησε εκδρομές και συγκεντρώσεις.
Ο σύλλογός μας δημιούργησε τμήμα αιμοδοσίας, το οποίο είναι στο χέρι μας να αναπτυχθεί περισσότερο.
Ο σύλλογός μας βοήθησε οικονομικά και ηθικά και στο μέτρο των δυνατοτήτων του, άτομα, θεσμούς και οργανισμούς, π.χ. εκκλησία, ποδοσφαιρικά σωματεία, κλπ.
Ο σύλλογός μας αγωνίσθηκε για θέματα όπως το πεδίο βολής στην Ατσική, με παρουσία δική μου σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας και παγκόσμιας εμβέλειας και με αγώνα μέσω της εφημερίδας μας, κάτω από αφόρητες πιέσεις, αφού δεν είναι εύκολο να τα βάζει κανείς με το στρατό σε ευαίσθητες περιοχές όπως είναι η Λήμνος.
Ο σύλλογός ανέδειξε θέματα, όπως είναι το θέμα του ταχυδρομείου, κι εδώ θέλω να εξάρω την προσφορά του Μπάμπη του Μανωλούκου, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία. Γι’ αυτή την απαράδεκτη δυσλειτουργία, να εκφωνούνται δηλαδή τα γράμματα μέσα στα καφενεία και ουσιαστικά να μην φθάνουν καθόλου ή να φθάνουν με τεράστια καθυστέρηση οι επιστολές στους παραλήπτες, γι’ αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση, σαν να είμαστε σε καθυστερημένες χώρες της Αφρικής, ο σύλλογός μας έκανε διαμαρτυρία σε υπουργούς, σε βουλευτές, στο νομάρχη, στον έπαρχο, στα ΕΛΤΑ και προκάλεσε ερώτηση στη βουλή. Ο σύλλογός μας κυριολεκτικά «ξετρύπωσε» έγγραφο των ΕΛΤΑ, που λέει ότι η αλληλογραφία πρέπει να μοιράζεται στα σπίτια. Σ’ αυτόν τον αγώνα μας δεν είχαμε τη συμπαράσταση που θα έπρεπε από το Δήμο, αλλά αυτά ας τα ξεχάσουμε τώρα. Εναπόκειται στις τοπικές αρχές να κάνουν κάτι και αυτές γι’ αυτό το θέμα.
Τέλος, ο σύλλογός μας εξέδωσε την εφημερίδα μας, η οποία έχει πολύ υψηλό επίπεδο νομίζω, η οποία ψυχαγωγεί, συγκινεί, ενημερώνει και αναδεικνύει ποικίλα θέματα που απασχολούν τους Λημνιούς. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως όλους τους συνεργάτες της εφημερίδας μας, από βάθους καρδίας.
Αγαπητοί συμπατριώτες
Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα του συλλόγου μας, είναι αυτές οι συγκεντρώσεις μας, αυτές οι επικοινωνίες μας, αυτές οι άγιες «κοινωνίες» μας. Αυτές οι συγκεντρώσεις μας είναι μια συμφωνία ύπαρξης, ακόμα και μέσα στις παράφωνες εποχές μας. Αυτές οι συγκεντρώσεις μας είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία συναναστροφής που εξανθρωπίζει. Δεν απομονώνει, δεν εξατομικεύει, δεν αποξενώνει, αλλά ενώνει, ενώνει ανθρώπους με κοινή καταγωγή, κοινή γλώσσα, κοινά βάσανα, κοινά παιδικά χρόνια, αυτά τα ιερά κοινά παιδικά χρόνια… Βλέπω τη συγκίνηση στα μάτια σας όταν μιλάτε με τους παλιούς σας φίλους και συμπατριώτες. Όταν συντυχαίνεται. Ξέρετε, η λέξη «συτχιά» που στα Λημνιά θα πει ομιλία, κουβέντα, προέρχεται από τις λέξεις «συν» και «τυγχάνω», δηλαδή κυριολεκτικά θα πει «βρίσκομαι με κάποιον άλλον μαζί». Στους Λημνιούς λοιπόν το να είσαι με κάποιον άλλον μαζί, σημαίνει να μιλάς, να επικοινωνείς. Δεν σημαίνει να περπατάς μαζί, ή να τρως μαζί, αλλά να επικοινωνείς διά του λόγου. Ο λόγος, η βάση του διαλόγου, το θεμέλιο της δημοκρατίας. Ανέκαθεν οι Λημνιοί, ήταν θαλασσοπόροι και δημοκρατικοί. Στην αρχαιότητα, από τη Λήμνο ξεκίνησαν και έγιναν αρχηγοί της δημοκρατικής παράταξης των Αθηναίων. Γιατί είχαν τον θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας, το λόγο, βάση της επικοινωνίας τους. «Συντύχαιναν», «σύτχαιναν», δεν ήταν «ασύτχ’», αφού όποιος δεν «σύτχαινε» τον παρακινούσαν «ζντήξε βρε», «βγάλε συτχιά», «γιατί δε ζτχιαίν’ς;». Ομιλία και συντυχιά οι συγκεντρώσεις μας, τύχη αγαθή η συνύπαρξή μας.
Κι εμείς, τα παιδιά της Λήμνου, ίδια με τα παιδιά σχεδόν όλων των επαρχιών, όλοι παιδιά κι ας άσπρισαν τα μαλλιά μας, κατοχικά και μετακατοχικά παιδιά, παιδιά της φτώχειας, του κρύου και της ξυπολυσιάς, με τις πάνινες μπάλες, με τις πάνινες κούκλες, με τις χιλιοκαρυκωμένες κάλτσες, με τους πάνινους τροβάδες για σάκκες, με το βρεγμένο ψωμί με τη ζάχαρη στο χέρι, με τις μπίλιες, τα σάκαλα και την κρυφτσάνα, με το πέταγμα του αυτοσχέδιου πουλιού από χαρτί «τσιμέντα Ηρακλής», με την θρυψίνη, τον καραγκιόζη, τον σινεμά του Ζαμπέτα στα καφενεία, με τις παγίδες στα φρεσκοζοβγαρισμένα χωράφια, με τις αποστολές των καλαθιών στο γυμνάσιο, με τα κολυβογράμματα, ούτε αγγλικά, ούτε γαλλικά ούτε πιάνα εμείς τα φτωχαδάκια, εμείς τα παιδιά της Λήμνου, με τους ξενητεμούς, τους θαλασσοδαρμούς, την άγρια βιοπάλη, εμείς τα παιδιά της Λήμνου με το σταυρό στο χέρι, εμείς τα παιδιά της Λήμνου όσοι ζήσαμε και μεθύσαμε μες στην κατοπινή ζωή μας, εμείς τα παιδιά της Λήμνου που ζήσαμε όσα οι κοινοί άνεμοι του καιρού μας μπάσανε μέσα στα σπίτια μας και μέσα στα κορμιά μας, εμείς τα παιδιά της Λήμνου είμαστε τώρα εδώ, σε εποχή μακρυνή από τα παιδικά μας χρόνια, άλλοι με παιδιά, άλλοι με εγγόνια, εμείς τα παιδιά της Λήμνου είμαστε τώρα εδώ ζωντανοί και πλούσιοι, όχι από λεφτά, ποιος λογαριάζει τα λεφτά, πλούσιοι της ηδονής και της οδύνης του αγίου βιώματός μας…….Εμείς τα παιδιά της Λήμνου, με τους δικούς μας νεκρούς αγκαλιά, με τους δικούς μας ζωντανούς αγκαλιά, παραμένοντας πάντα με ένα κοινό χαρακτηριστικό – στάμπα: «Τα παιδιά της Λήμνου». Λήμνο μας, μάνα μας και παραμάνα μας, σε αγαπούμε. Ζήτω η Λήμνος.

Ευτυχία και Σταύρος Τραγάρας


Μαίρη Χατζηρόδου, Φανή Χατζηρόδου, Γιώργος Χατζηρόδος


Κατερίνα Αμάραντου - Χλαπάτσου, Μαρία Βαγιάκου, Μπάμπης και Φωτεινή Κουρεμέτη


Αντώνης Γιαννάς, Νίκος Βλαχόπουλος, Ελένη και Μίμης Σημιτσής, Μπάμπης Μανωλούκος


Από αριστερά, Νίκος Βλαχόπουλος, Μίμης Σημιτσής, Δέσποινα Κατσώνη, η κυρία Μανωλούκου, Μπάμπης Μανωλούκος


Παρασκευάς και Γιάννης Κωμάκης



















2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002
Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2002


Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Ατσικιωτών Λήμνου, στις 13 Ιανουαρίου 2002 στο κέντρο «ΚΑΚΙΑΣ» της Χασιάς. Παρ’ όλο που η εκδήλωση έγινε μακρυά από την Αθήνα, οι συμπατριώτες έδωσαν και πάλι βροντερό παρόν, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι τιμούν τις προγονικές ρίζες, ότι τιμούν την κοινή καταγωγή σαν ένα βασικό στοιχείο της ταυτότητάς τους. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι αυτή τη στιγμή ο Σύλλογος Ατσικιωτών είναι μακράν ο πρώτος Σύλλογος της Λήμνου, σε επιτυχία εκδηλώσεων και σε συγκέντρωση κόσμου.
Ο λόγος που η κοπή της πίτας έγινε στη Χασιά ήταν γιατί πλέον δεν μας χωρούν τα ξενοδοχεία του κέντρου των Αθηνών. Και παρ’ όλο που υπήρχε ένας φόβος μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για πιθανή αποτυχία της εκδήλωσης, λόγω της απόστασης, παρά λίγο και πάλι να μη μας χωρέσει ο «ΚΑΚΙΑΣ», που είναι τεράστιο κέντρο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εργάστηκε σκληρά για την επιτυχία αυτή. Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω για μια ακόμα φορά το πόσο αρμονικά συνεργαζόμαστε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ιδέα να πάμε στη Χασιά ήταν του Γιάννη Μπεκρή και ο ίδιος ανέλαβε τις συνεννοήσεις και τον συντονισμό. Ο ίδιος εγκατέστησε και την μικροφωνική εγκατάσταση, που μας την δάνεισε το σωματείο εργαζομένων του Θριασίου Νοσοκομείου. Τον άχαρο και κουραστικό ρόλο της συλλογής των ετήσιων συνδρομών καθώς και των συνδρομών για την εφημερίδα του Συλλόγου, επιφορτίστηκαν και φέτος οι συνεργάτες μου Κώστας Γιαννέρης, Δημήτρης Τσουβελεκάκης και Δέσποινα Βασιλάρα. Ο ακούραστος Μπάμπης Μανωλούκος με τη μεθοδικότητά του στην ενημέρωση των αρχείων του Συλλόγου και την εμπειρία του στις δημόσιες σχέσεις είναι ένας από τους παράγοντες της επιτυχίας του Συλλόγου. Τέλος ο Απόστολος Οικονόμου με την σοφία που τον διακρίνει προσδίδει κύρος στην όλη παρουσία του Συλλόγου. Αισθάνθηκα την ανάγκη να πω αυτά τα λόγια, γιατί τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου είναι πραγματικά οι αφανείς ήρωες, εργαζόμενοι ώρες ατελείωτες, όταν όλος ο κόσμος περνά ήσυχα με τις οικογένειές τους.
Στη γιορτή τώρα, το κλίμα που επικράτησε ήταν από εορταστικό έως συγκινητικό. Μέσα σε ένα επιβλητικό και υποβλητικό ορεινό χιονισμένο τοπίο, μαζεύτηκαν εκατοντάδες συμπατριώτες όχι μόνο από την Ατσική και το Προπούλι, αλλά και από τα άλλα χωριά του Δήμου μας. Το κέντρο ήταν ολοκάθαρο, ευρύχωρο, με θέα στο χιονισμένο τοπίο, με τζάκι μέσα που άναβε και προσέφερε θαλπωρή και ζεστασιά. Όχι όμως περισσότερη ζεστασιά από όση είχαν μέσα τους οι Λημνιώτικες καρδιές. Ο κόσμος χάρηκε που συνάντησε τους παλιούς συγχωριανούς και φίλους και για πολλή ώρα οι συμπατριώτες έκαναν πηγαδάκια και συνομιλούσαν μεταξύ τους με έκδηλη συγκίνηση, πριν κάτσουν με τις παρέες τους.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Μπάμπης Μανωλούκος με χαιρετισμό και ακολούθησε το καθιερωμένο προσκλητήριο των νεκρών συμπατριωτών μας με τήρηση ενός λεπτού σιγής και με τη συγκίνηση να φθάνει στο αποκορύφωμά της. Έπειτα μίλησα ως Πρόεδρος του Συλλόγου και η όλη διαδικασία πήρε σιγά σιγά το δρόμο της. Πρέπει να σημειωθεί η παρουσία για μια ακόμα φορά στην εκδήλωσή μας των μουσικών από την Παναγιά, του Χρήστου Καφαλτή που έπαιξε ακορντεόν και τραγούδησε και του Γιάννη Κεχαγιά που έπαιξε Λημνιακή λύρα. Εφέτος ειδικά οι συμπατριώτες μουσικοί είχαν μεγάλη διάθεση και ενθουσίασαν τον κόσμο που σηκώθηκε και χόρεψε με την καρδιά του, από τον κεχαγιάδικο και το πάτημα, μέχρι καλαματιανά και ζεϊμπέκικα. Βοήθησε και το κρασί που έρεε άφθονο, καθώς και τα μεζεδάκια της ξακουστής ταβέρνας «ΚΑΚΙΑΣ», λουκάνικα, μπριζόλες, παϊδάκια κλπ. Η πίτα ολόφρεσκη και υψηλής ποιότητας από το ζαχαροπλαστείο Στεργίου. Ο κόσμος χαρούμενος, καλοντυμένος, εορταστικός, συγκινημένος. Η παρουσία των συμπατριωτών του Δήμου μας λάμπρυνε για μια ακόμα φορά την Αθήνα. Έδειξε ότι στους Λημνιούς δεν πρέπει η μιζέρια και η κακομοιριά, αλλά η δυναμική παρουσία και ο πρώτος ρόλος.
Είχαμε και πολλούς εκλεκτούς προσκεκλημένους που τίμησαν την εκδήλωσή μας. Πρώτα πρώτα ο σταθερός φίλος του Συλλόγου μας ο πρόεδρος των Λυχνιωτών Αθήνας Τάσος Παλαμηδάς με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Νίκο Χλέτσο, που δεν χάνουν καμιά εκδήλωσή μας. Επίσης η κυρία Καραδούκα επί σειρά ετών πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων. Ο Πρόεδρος των Μουδρινών Αθήνας Κυριάκος Πανταβός. Ο δημοσιογράφος της ΕΤ Τάσος Αντωνίνης και το ανώτατο στέλεχος του ΕΟΤ Κώστας Γιαννόπουλος. Επίσης κι άλλοι σημαίνοντες ξένοι που μου διαφεύγουν, ή που δεν τους γνωρίζω και γι αυτό ζητώ την κατανόησή τους που δεν τους αναφέρω. Όμως οι πιο επίσημοι και οι πιο καλοδεχούμενοι ήταν και παραμένουν πάντα οι συμπατριώτες που κάθε χρόνο κατά εκατοντάδες μαζεύονται και μεταλαβαίνουν κοινωνία Λημνιακή.
Το φλουρί της χρονιάς, που ήταν μια χρυσή λίρα Αγγλίας το κέρδισε ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης από το Κατάλακκο. Την λίρα την είχε προσφέρει με τη γαλαντομία που τον διακρίνει ο Στρατηγός Νίκος Αρχοντίδης, που έχει βοηθήσει ποικιλοτρόπως το Σύλλογό μας. Στη λαχειοφόρο κληρώθηκε μια τηλεόραση που την κέρδισε ο Μπάμπης Κουρεμέτης, σύζυγος της συγχωριανής μας Φωτεινής Γκάνη.
Με μεγάλη συγκίνηση ο τέως Πρόεδρος του Συλλόγου Στέλιος Ντινενής διάβασε ένα υποθετικό γράμμα της δεκαετίας του 70, που απευθυνόταν στον ξάδερφό του Βαγγέλη. Χρησιμοποιώντας αυτό το τέχνασμα, πέρασε μέσα από αυτό το γράμμα πλήθος εθίμων ξεχασμένων πια και πλήθος προσώπων, αγαπημένων μας συγχωριανών, που δεν υπάρχουν πια, λέγοντας τις μικρές ΄και τόσο χαριτωμένες τους ιστορίες. Στο χορό πρωτοστάτησαν με απίθανη λεβεντιά τα αδέλφια Κωμάκη από τη Δάφνη, οι λεβεντοκόρες του συχωρεμένου Γιώργου Γιαννά που σίγουρα θα καμάρωνε από καμιά γωνιά, ο Μπάμπης ο Τσουβελεκάκης στα Λημνιά, η Ελένη Σημιτσή που παραμένει αξεπέραστη χορευταρού, η Σοφία Τσιούνη, ο Γιώργαρος ο Κολυφέτης, ο Δημήτρης ο Γιαννάς, ο Γιώργος ο Χατζηρόδος, οι κόρες του Νίκου του Μουστάκα, αλλά και πολλοί άλλοι που δεν τους συγκράτησα.
Οι συμπατριώτες έβαλαν και το χέρι στην τσέπη και πρόσφεραν στο Σύλλογο περισσότερα απ’ ότι υποχρεούνταν να δώσουν, κατά τη δύναμή τους και κατά την ευχαρίστησή τους. Όλοι προσέφεραν και όλους τους ευχαριστούμε θερμά. Ξεχώρισαν η προσφορά της Στέλλας Σαλαμουσά εκ 200.000 δραχμών στη μνήμη της μητέρας της Βαλεντίνης, η προσφορά της Πάτρας Τραγάρα- Γιαβή που προσέφερε 50.000 δραχμές, η προσφορά του Απόστολου Οικονόμου εκ 50.000 δραχμών στη μνήμη της γυναίκας του Ελένης, η προσφορά του Γιώργου Χατζηρόδου εκ 30.000 δραχμών και της αδελφής του Φανής Χατζηρόδου – Παπαϊωάννου εκ 30.000 δραχμών. Πλήθος συμπατριωτών επίσης προσέφεραν διάφορα ποσά με γενναιοδωρία. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.
Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του 2002 θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά και τη μνήμη μας. Και του χρόνου με υγεία.

Γιάννης Κεχαγιάς λύρα, Χρήστος Καφαλτής ακορντεόν


Χορεύουν Δημήτρης Γιαννάς, Μαίρη Γ. Γιαννά


Όλγα Γιαννέρη, Μαρία Βαγιάκου


Δημήτρης Καισάρειος, Παύλος Γκίκας, Όλγα Γιαννέρη


Χορεύει ο Γιώργος Κολυφέτης, ή Γιώργαρος, ή Άτλαντας


Ελευθερία Γιαννοπούλου, η κυρία Ανδρειώτη, Αντώνης Ανδρειώτης, Παντελής Χατχηχαραλάμπους, Δήμητρα Καφαλτή

Κατερίνα Αμάραντου - Χλαπάτσου, Νούλα Μαλλιάκα - Κωμάκη



















2001 2001 2001 2001 2001 2001 2001

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2001 ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΑ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ 2001
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2001
Πρωτοφανή επιτυχία είχαν οι δύο εκδηλώσεις του Συλλόγου Ατσικιωτών, η κοπή της πίτας και η ετήσια χοροεσπερίδα.
Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας σε συνδυασμό με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, έγινε στο ξενοδοχείο “LA MIRAGE” της πλατείας Ομονοίας στις 21.1.2001. Η κοσμοσυρροή ήταν τόσο μεγάλη που υπήρξε δυσκολία να τακτοποιηθούν όλοι, έτσι που τώρα σκεφτόμαστε, πρώτα ο Θεός, του χρόνου να γίνει η εκδήλωση σε ένα πολύ μεγάλο ξενοδοχείο, γιατί τα περισσότερα δεν έχουν τόσο μεγάλες αίθουσες. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πλέον, κι αυτό χωρίς ίχνος αλαζονείας, ότι ο Σύλλογος Ατσικιωτών αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος Λημνιακός Σύλλογος, αυτός που κάνει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Εφέτος ήλθαν άνθρωποι που δεν είχαν έλθει τα προηγούμενα χρόνια και το γεγονός αυτό μας έδωσε μεγάλη χαρά. Ο κόσμος ευχαριστήθηκε πολύ, συζήτησαν μεταξύ τους και θυμήθηκαν τα περασμένα. Είχαμε και πολλούς επισήμους, κάτι που σημαίνει ότι η Ατσική (με όλα τα χωριά που απαρτίζουν το Δήμο), γίνεται άξια εκτίμησης και σεβασμού. Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Αιγαίου κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο συγχωριανός μας Στρατηγός Νίκος Αρχοντίδης, ο Έπαρχος Λήμνου κ. Ευάγγελος Γιαρμαδούρος , ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων (ΟΛΣΥ) κ. Μανώλης Χατζόγλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μουδρινών Αθήνας κ. Κυριάκος Πανταβός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λυχνιωτών Αθήνας κ. Τάσος Παλαμηδάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιάς κ. Χρήστος Καφαλτής, ο υπεύθυνος του χορευτικού της ΟΛΣΥ κ. Μανώλης Τσαγδής, κ.α. Μαζί με την πίτα προσφέρθηκαν εκλεκτοί μεζέδες και κρασί και το κέφι άναψε, όταν χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα της ΟΛΣΥ Λημνιακούς σκοπούς κάτω από τους ήχους ττου ακορντεόν του Χρήστου Καφαλτή και της λύρας του Γιάννη Κεχαγιά. Το φλουρί έπεσε στην Σοφία Ναρλιώτη – Τσούνη και το δώρο που κληρώθηκε (μια τηλεόραση) στην Στέλλα Μισετζή – Καρβούνη.

Από αριστερά, Απόστολος Οικονόμου, Χαράλαμπος Μανωλούκος, Σταύρος Τραγάρας, Βαγγέλης Γιαρμαδούρος. Πιο πίσω, Γιώργος Ματέχος, Γιάννης Τσελεπής, Δημοστής Τσελεπής, η μικρή Νεφέλη Πολυταρίδου, Ντέπη Πολυταρίδου


Σε πρώτο πλάνο, Γιώργος Βαταλίδης, Κώστας και Θανάσης Τσουβελεκάκης, Μαρία Βαγιάκου, Όλγα Γιαννέρη


Από Αριστερά, Νίκος Σηφουνάκης, Χαράλαμπος Μανωλούκος, Δέσποινα Βασιλάρα, Σταύρος Τραγάρας


Νίκος Σηφουνάκης, Σταύρος Τραγάρας


Από αριστερά, Κώστας Γιαννόπουλος, Σταύρος Τραγάρας, Μανόλης Χατζόγλου, Μανόλης Τσαγδής


Από αριστερά, Στράτος...., Κώστας Γιαννέρης, Νίκος Γαροφάλλου, Νίκος Σηφουνάκης, Σταύρος Τραγάρας



ΕΤΗΣΙΑ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ 2001
Η ετήσια χοροεσπερίδα έγινε στις 24.2.2001, Σάββατο της Αποκριάς, στο πολυτελέστατο και τεράστιο κέντρο διασκεδάσεως «ΑΡΜΕΝΑΚΙ». Ενώ υπήρχε ένας φόβος μήπως, λόγω της αποκριάς που πολλοί φεύγουν εκτός Αθηνών, η προσέλευση δεν θα ήταν μεγάλη, η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μαζική που έσπασε κάθε ρεκόρ. Πραγματικά το κέντρο γέμισε ασφυκτικά και αν δεν ήταν τόσο μεγάλο θα εκτιθέμεθα γιατί δεν θα υπήρχαν καθίσματα και τραπέζια. Έγινε μια διασκέδαση που θα μείνει στα χρονικά. Ο κόσμος ψυχαγωγήθηκε, γλέντησε και χόρεψε με την ψυχή του. Τραγούδησε η Ελένη Λεγάκη με μια πλειάδα εκλεκτών καλλιτεχνών. Και πάλι μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Αιγαίου κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο Στρατηγός Νίκος Αρχοντίδης, ο Νομάρχης Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πλάκας Λήμνου δικηγόρος κ. Παντελής Χατζηχαραλάμπους, ο Πρόεδρος των Λυχνιωτών Αθήνας κ. Τάσος Παλαμηδάς, ο Πρόεδρος της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Πολεμικού Ναυτικού κ. Μπαντουνάκης κ.α.
Η λαχειοφόρος ήταν πλουσιότατη και περιελάμβανε 250 δώρα. Τα περισσότερα ήταν προσφορά του Συλλόγου Ατσικιωτών. Στο σημείο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμπατριώτες που προσέφεραν δώρο για τη λαχειοφόρο. Αναλυτικά προσέφεραν: Ο Γιώργος Χατζηρόδος και ο Νίκος Δεληβασίλης από κοινού ένα ηλεκτρικό φούρνο, η εταιρεία «ΧΡΥΣΑΦΗ» δύο δοχεία Λημνιό τυρί, η Φανή Χατζηρόδου – Παπαϊωάννου ένα πάπλωμα, η Μένια Γιώργου Γιαννά πέντε δώρα (σετ τσαγιού κλπ), ο Μίμης Σιμτσής πέντε δώρα (γυαλικά), ο Κώστας Γιαννέρης τέσσερα δώρα (υφάσματα για παλτά, παντελόνι, γραβάτα), ο Βασίλης Γερασίμου από τοι Κατάλακκο τέσερεις 12άδες καλσόν, η εταιρεία «ΚΡΗΝΗ» των αδελφών Κουκουλήθρα τρία κιβώτια με αναψυκτικά, ο Γιάννης Μπεκρής οχτώ 10άδες ηλεκτρικούς λαμπτήρες, ο Νίκος Γαροφάλλου ένα ουίσκι, ο Απόστολος Οικονόμου δώδεκα σαμπάνιες, ο Παναγιώτης Ματέχος δώδεκα σαμπάνιες, η Ξανθή Μαυρουδή από το Καρπάσι δώδεκα μπουκάλια κρασί «Οινόσοφος», ο Παναγιώτης Ίμβρος ένα πεντόλιτρο ελαιόλαδο και ο Σταύρος Τραγάρας δέκα εικόνες και δέκα βιβλία της ποιητικής συλλογής «Λήμνος».
Και του χρόνου με υγεία.

Από αριστερά, Σούλα και Παντελής Χατζηχαραλάμπους, Δημήτρης Βουνάτσος, Γιάννης Μπεκρής, Σταύρος Τραγάρας


Ο Βασίλης Μπουδρός


Ο Αριστείδης Μηρμύγκιας


Οικογένεια Γιώργου Γιαννά. Διακρίνονται η κόρη του και ο γαμπρός του


Από αριστερά, δεύτερος ο Νίκος Χλέτσος, Τάσος Παλαμηδάς, Αριστείδης Μηρμύγκιας, Κώστας Γιαννέρης















ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2000 2000 2000 2000 2000 2000
ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΤHΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΑΤΣΙΚΙΩΤΩΝ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του «Συλλόγου Ατσικιωτών Λήμνου» που έγινε στο ξενοδοχείο «LA MIRAGE» της πλατείας Ομονοίας, στις 23 Ιανουαρίου 2000. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την επιδημία γρίππης, η προσέλευση των Ατσικιωτών και των Προπουλιανών ήταν πρωτοφανής. Μια αίθουσα χωρητικότητας άνω των 300 ατόμων γέμισε ασφυκτικά, οι καρέκλες τελείωσαν και οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου έφερναν καθίσματα από τις άλλες αίθουσες. Είδαμε με μεγάλη ικανοποίηση συγχωριανούς, οι οποίοι για πρώτη φορά έρχονταν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου.
Το πρόγραμμα άνοιξε ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Χαράλαμπος Μανωλούκος, ο οποίος προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση όταν αναφέρθηκε στους συγχωριανούς που έφυγαν απ’ τη ζωή, το έτος που πέρασε, κρατώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους. Στη συνέχεια ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και συγχωριανός μας Στρατηγός Νίκος Αρχοντίδης απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό και τον διαδέχθηκε στο βήμα ο πρόεδρος του συλλόγου Σταύρος Τραγάρας , ο οποίος μετά από σύντομη ομιλία έκοψε την πίτα. Ο τυχερός της χρονιάς ήταν ο Γιώργος ο Γιαννάς που βρήκε το φλουρί και έλαβε ως δώρο το βιβλίο «Ναοί και εξωκλήσια της Λήμνου», αξίας 20.000 δραχμών.
Μαζί με την πίτα προσφέρθηκαν εν αφθονία διάφορα εδέσματα, αναψυκτικά, καφέδες, ενώ το κρασί εφερε στο κέφι τους συγχωριανούς. Συμμετείχε στην εκδήλωσή μας αφιλοκερδώς το μουσικό συγκρότημα του Χρήστου Καφαλτή, ο οποίος είναι και πρόεδρος των Παναγιωτών Λήμνου. Ο ίδιος ο Χρήστος Καφαλτής έπαιξε ακορντεόν και τραγούδησε, ενώ ο Λημνιός Γιάννης Κεχαγιάς έπαιξε λύρα. Χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων φορώντας ωραίες στολές, όλους τους Λημνιούς χορούς. Οι συγχωριανοί χόρεψαν κι αυτοί με μεγάλη διάθεση, θαυμάσθηκαν δε ιδιαίτερα στον κεχαγιάδικο οι Απόστολος Οικονόμου, Χαράλαμπος Μανωλούκος, Στέλιος Ντινενής, Γιώργος Γιαννάς και η σύζυγός του. Έγινε και λαχειοφόρος, στην οποία οι συγχωριανοί ανταποκρίθηκαν με προθυμία και κληρώθηκαν 35 δώρα, κυρίως βιβλία και εικόνες, που έδωσαν μεγάλη ικανοποίηση στους τυχερούς. Παρουσιάσθηκε και προσφέρθηκε το νέο μπρελόκ του Συλλόγου Ατσικιωτών, με την ευκαιρία της νέας χιλιετίας, που είναι γαλάζιο και λευκό, σε σχήμα καρδιάς και έχει επάνω χαραγμένες τη Λήμνο και την Ατσική.
Γενικά ήταν μια καλά οργανωμένη εκδήλωση, για την οποία εργάσθηκαν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μια εκδήλωση πλούσια, με μουσική και χορό, αλλά κυρίως μια εκδήλωση που χαροποίησε τους συγχωριανούς αφού είχαν την ευκαιρία να ειδωθούν, να μιλήσουν, να θυμηθούν τις ρίζες τους και τα παιδικά τους χρόνια. Και του χρόνου με υγεία.


Από αριστερά, Απόστολος Οικονόμου, Χαράλαμπος Μανωλούκος, Σταύρος Τραγάρας


Από αριστερά, Απόστολος Οικονόμου, Νίκος Αρχοντίδης, Χαράλαμπος Μανωλούκος, Σταύρος Τραγάρας


Το Διοικητικό Συμβούλιο: Από αριστερά Απόστολος Οικονόμου, Χαράλαμπος Μανωλούκος, Σταύρος Τραγάρας, Γιάννης Μπεκρής, Δέσποινα Βασιλάρα, Κώστας Γιαννέρης, Δημήτρης Τσουβελεκάκης



Και του χρόνου


Γιάννης Κεχαγιάς λύρα, Χρήστος Καφαλτής ακορντεόν


Το χορευτικό μας


Το χορευτικό υπό το βλέμμα του Γιώργου Γιαννά


Σε πρώτο πλάνο Βασίλης Σφούνης, Νίκος Αρχοντίδης


Κεχαγιάδικος. Σε πρώτο πλάνο Στέλιος Ντινενής


Κεχαγιάδικος. Χαράλαμπος Μανωλούκος, Μένια Γιαννά, Απόστολος Οικονόμου, Στέλιος Ντινενής


Κεχαγιάδικος. Απόστολος Οικονόμου, Γιώργος Γιαννάς και Στέλιος Ντινενής ασπάζονται...ενώ χορεύουν, Σταύρος Τραγάρας


Κεχαγιάδικος. Από αριστερά, Χαράλαμπος Μανωλούκος, Μένια Γιαννά, Απόστολος Οικονόμου


Οικογένεια Μίμη Σημιτσή

Στέλιος Ντινενής, Στέργιος Δεληβασίλης, Τάσος Ναρλιώτης, Σοφία Τσιούνη - Ναρλιώτη


Εις υγείαν


Εις υγείαν. Και του χρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου